De Veertien Stonden in Haarlem

      Reacties uitgeschakeld voor De Veertien Stonden in Haarlem

Poster AndriessenKlerkStichting 13032016De Haarlemse componist Hendrik Andriessen schreef in 1941 de Veertien Stonden. Het is een muzikale verklanking van de kruiswegstaties, waarin het lijden en sterven van Jezus wordt verbeeld. Op zondag 13 maart zingt Collegium Vocale Eindhoven onder leiding van Ruud Huijbregts deze indringende passiemuziek in de Haarlemse St. Josephkerk.

In de Veertien Stonden of ‘De bloedige dagvaart ons Heeren’ neemt Andriessen het publiek stap voor stap mee langs de veertien kruiswegstaties. Vertrekpunt vormen de gedichten van de Vlaamse dichter Guido Gezelle, die voor deze gelegenheid zullen worden gedeclameerd door Gonny van der Maten. Het koor reageert met een door Andriessen gecomponeerd motet, waarna de muziek het publiek als het ware meevoert naar de volgende statie.

Andriessen schreef zijn Veertien Stonden oorspronkelijk voor koor en strijkorkest. Later verscheen een bewerking voor koor en orgel, waardoor het werk een meer liturgisch karakter kreeg. In die versie klinken de kruiswegstaties op 13 maart, waarbij het Adema-orgel van de Josephkerk wordt bespeeld door Gerard Habraken.

Dit concert wordt georganiseerd door de Andriessen/De Klerk Stichting, die tot doel heeft de artistieke nalatenschap van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk levend en bereikbaar te houden.

Plaats: St. Josephkerk, Jansstraat 43, Haarlem

Datum: zondag 13 maart 2016

Tijd: 15.30

Toegang: gratis (collecte aan de uitgang)