Psalmen van Sweelinck en Huygens

Avondmuziek in de Oude Kerk van Soest
Zondag 11 juni 2017
aanvang 19.00 uur

De Oude Kerk in Soest is een historisch kerkgebouw met een bijzondere akoestiek. De                 klankruim-te van de kerk leent zich uitstekend voor een gevoelige muzikale beleving. Dat maakt deze kerk bij uitstek tot een vindplaats van spiritualiteit: regelmatig zijn er ‘Avondmuzieken’, vieringen van een klein uur waarin klassieke kerkmuziek centraal staat.
Op zondagavond 11 juni (19.00 u) zingt het vocaal ensemble Octagon uit Utrecht meerstemmige psalmen van Jan Pieterszoon Sweelinck. Bariton Johannes Vermeer brengt psalmcomposities van Constantijn Huygens ten gehore. Gonny van der Maten begeleidt en concerteert op het orgel.
Op het programma staan de psalmen 122 en 130 van Huygens en 17, 90, 96 en 138 van Sweelinck. Kees Bregman draagt voor uit ‘De psal-men in de bewerking van Lloyd Haft’. Psalmen zijn gebaseerd op de 2500 jaar oude Hebreeuwse poëzie van de Bijbel. De eeuwen door zijn deze teksten vertaald en herzegd en op muziek gezet. Blijkbaar klinkt hier een universele menselijke stem. Gevoelens van verlatenheid en geluk, verdriet en dankbaarheid wisselen elkaar af. Dat maakt dat je psalmen kunt beleven als weerklank van jouw eigen ziel. Dit psalmen-uur in de Oude Kerk wil daarvoor een inspirerende bedding zijn.
De Avondmuziek staat open voor ieder die op zoek is naar een spiritueel moment op de zondag-avond en zich wil laten aanspreken door de ‘adem’ van het kerkgebouw, de lichtval, klassieke zang en enkele sterke woorden. De toegang is vrij; wel wordt na afloop een vrijwillige bijdrage gevraagd. Meer info: www.oudekerksoest.nl